Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

Duivelse minnaars - Hitler

‘Hitler had slechts één teelbal’. ‘Adolf Hitler was een homoseksueel in zelfontkenning’. ‘Hitler was impotent’. ‘Hitler was een moederskindje die tot geen normale relatie met een vrouw in staat was’. Deze en nog tal van andere uitspraken over de Duitse dictator duiken bij tijd en stond op. Hitler ligt onrechtstreeks zelf mee aan de basis daarvan. De ‘Führer aller Germanen’ etaleerde zichzelf immers graag als de eenzame leider aan de top die zich volledig geeft voor het heil van het Duitse volk. Aan zijn zijde is er geen plaats voor een vrouw, laat staan een echtgenote. Toch spelen vrouwen een belangrijke rol in het leven en de politieke carrière van deze massamoordenaar. Hoe gaat Hitler met vrouwen om? Wie zijn die vrouwen? In welke mate kloppen de uitspraken? 


Deze e-cursus bevat naast een uitgebreide tekst met afbeeldingen ook video’s waarin je de docent aan het werk ziet of hoort. 

Gorik Goris

Gorik Goris

De historicus en communicatiewetenschapper Gorik Goris (°Geel 1964) is gespecialiseerd in het begrijpbaar maken van geschiedkundige processen voor het grote publiek. Voor het secundair onderwijs heeft Gorik de methode Storia (Van In) mee ontwikkeld. Als generalistisch historicus is hij thuis in verschillende perioden van de geschiedenis en heeft hij inzicht in een breed spectrum van het verleden. Op zijn CV staat ook wetenschappelijk onderzoek, o.a. over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Zijn recentste bijdragen over dat thema zijn "De Kempen bevrijd. 1944" (Davidsfonds, 2016), Jaarboek 53 van het GGG (2019) en "The Battle for Geel" (2019). Hij schrijft ook voor Knack Historia. Gorik verleent tevens historisch advies aan manifestaties. Momenteel is hij directeur van het Sint-Dimpnacollege (KOGEKA) in Geel. Daarvoor was hij lector geschiedenis aan de SLO Letteren van de KU Leuven en het KHK (nu Thomas More) en leerkracht-coördinator aan het Annuntia-instituut te Wijnegem.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

"Hitler had slechts één teelbal". "Adolf Hitler was een homoseksueel in zelfontkenning." "Hitler was impotent." "Hitler was een moederskindje die tot geen normale relatie met een vrouw in staat was."
Deze en nog tal van andere uitspraken over de Duitse dictator duiken bij tijd en stond op. Hitler ligt er onrechtstreeks zelf mee aan de basis van. De ‘Führer aller Germanen’ etaleerde zichzelf immers graag als de eenzame leider aan de top die zich volledig geeft voor het heil van het Duitse volk. Aan zijn zijde is er geen plaats voor een vrouw, laat staan een echtgenote. Toch spelen vrouwen een belangrijke rol in het leven en de politieke carrière van de massamoordenaar. Hoe gaat Hitler met vrouwen om? Wie zijn die vrouwen? In welke mate kloppen de uitspraken?

Jeugd en afkomst

De hoeve van Nepomuk


Adolf Hitler ziet op 20 april 1889 in het Oostenrijkse Braunau-Am-Inn het levenslicht. Zijn vader, Alois Hitler, is een niet onbemiddelde douaneambtenaar. De moeder, Klara Pölz, is diens derde vrouw. Zij is niet alleen 24 jaar jonger, maar ook nog eens zijn achternicht. Een speciale toestemming van het Vaticaan zorgde er destijds voor dat de plaatselijke pastoor zijn bezwaren tegen het huwelijk ophief.

Van de zes kinderen van het koppel blijven er slechts twee in leven: Adolf en zijn zus Paula. Daarnaast was er nog een zoon en dochter uit het tweede huwelijk van vader Alois. Die laatste heeft overigens niet altijd de naam Hitler gedragen.

Oorspronkelijk heet hij, zoals zijn moeder, Schicklgruber. Pas op latere leeftijd krijgt Alois de naam van zijn natuurlijke vader, Georg Hiedler. Bij die registratie maakt de notaris er ‘Hitler’ van. De namen Hitler, Hiedler en Hüttler werden in de streek van het Oostenrijkse Waldviertel wel meer door elkaar gebruikt. Dankzij die erkenning erft Alois in 1888 een meer dan behoorlijk fortuin.

Adolf wordt dus geboren in niet onbemiddeld gezin. Een gelukkige sfeer hangt er echter niet. Vader Alois is een norse en strenge man die veel op café gaat en regelmatig klappen uitdeelt. Omdat hij dikwijls overgeplaatst wordt, moet het gezin regelmatig verhuizen. De omgeving van de stad Linz kan zowat beschouwd worden als de streek waar ze het meeste verblijven.