Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

Pandemieën en bedevaarten

Hoe reageerde men in het verleden op epidemieën? Hoe ging men in verschillende lagen van de bevolking om met zulke ziektes? Wat bestempelde de mens in het verleden als de oorzaak van ziektes en epidemieën? Meer nog: hoe trachtte de volksmens te komen tot "verlossing" en "bescherming".


Deze e-cursus bevat naast een uitgebreide tekst met afbeeldingen ook video’s waarin je de docent aan het werk ziet of hoort.

Kris Merckx

Kris Merckx

Kris Merckx is historicus, lector aan de UCLL-hogeschool te Leuven en webontwikkelaar. Aan UCLL maakt hij de studenten wegwijs in multimedia, animatie, data en kunstmatige intelligentie en webontwikkeling. Hij volgt nieuwe ontwikkelingen als AI, augmented en virtual reality op de voet. Als auteur schreef hij meer dan honderd boeken (ondermeer de schoolboekenreeks Storia) en diverse boeken over geschiedenis en informatica. Bij Davidsfonds Uitgeverij publiceerde hij "Niet van gisteren" en "In geen tijd"... Hij vult zijn dagen met het restaureren van zijn vierkantshoeve.  

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

De wereld staat stil

De wereld kreunt onder het coronavirus. Niemand weet goed hoe er mee om te gaan. Virologen noch politici hebben een pasklaar antwoord. 

Is een lockdown de juiste reactie? Zijn mondmaskers nuttig? Is het sop, om het oneerbiedig uit te drukken, wel de kolen waard? Zullen de economische gevolgen niet veel erger zijn? Wanneer gaan de deuren van de scholen opnieuw open Kunnen huisdieren ook besmet raken en ons besmetten? Verspreidt het virus zich ook door de lucht? Heeft de klimaatverandering er iets mee te maken? Wil moeder natuur ons een lesje leren?

Niemand had verwacht of gedacht dat een hoogtechnologische wereld nog zo krampachtig zou reageren op een epidemie. Ondertussen stierven wereldwijd meer dan 100.000 mensen als gevolg van Covid-19. Op een vaccin zal het nog een jaar wachten zijn. Intussen experimenteren dokters en wetenschappers met oudere geneesmiddelen. 

Covid-19 zal de geschiedenisboeken induiken als een 21e-eeuwse variant van de pest, cholera, de Spaanse griep... Ook die ziektes hadden een enorme impact, zowel economisch als demografisch. 

Dodendans (1493) door Michael Wolgemut, uit de Liber Chronicarum van Hartmann Schedel

Wat bestuderen we?

Hoe reageerde men in het verleden op epidemieën? Hoe ging men in verschillende lagen van de bevolking om met zulke ziektes? Wat bestempelde de mens in het verleden als de oorzaak? Meer nog: hoe trachtte de volksmens te komen tot "verlossing" en "bescherming"?


In deze online cursus bekijken we hoe de mens in de late middeleeuwenen de vroegmoderne tijdomging met epidemieën. Was zijn houding anders dan bij gewone ziektes of kwaaltjes? 

Op drie vragen proberen we een antwoord te formuleren:

  1. Wat zag men als de oorzaken van epidemieën?
  2. Welke acties ondernam men om epidemieën in te dijken?
  3. Wat zag men als al dan niet accurate oplossingen of geneesmiddelen?

Bekijk de introductiefilm