Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

Krachten en machten in de wielerwereld

Wat is dat eigenlijk, een sportjournalist en commentator? Rijdt die ook met moto? Hoe wordt de World Tour financieel georganiseerd? En welke impact heeft corona op de sponsorwereld? Met foto’s en video’s gunt Christophe Vandegoor je een unieke blik achter de schermen van de wieler(commentator)wereld.


Deze e-cursus bevat naast een uitgebreide tekst met afbeeldingen ook video’s waarin je de docent aan het werk ziet of hoort.

Christophe Vandegoor

Christophe Vandegoor

Christophe Vandegoor (1972) studeert in 1995 af aan de KU Leuven als arbeidssocioloog, een studierichting die in de verste verten niets te maken heeft met sport. Omdat Leuven zo’n leuke studentenstad is, blijft de Tongerenaar er nog een jaar hangen en volgt er een postgraduaat Media- en Informatiekunde. Als stageplaats valt zijn oog op de sportredactie van de radio. Vandegoor werkt er vandaag nog altijd, vooral als wielerverslaggever. Hij benadrukt met een open blijk in de sport te willen staan, vandaar ook dat hij als commentator ervaring heeft in volleybal, motorcross, basketbal, kunstschaatsen, skiën – en ja, zelfs voetbal.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

Radio is een krachtig medium

Radio beluister je vaak in de auto, in de badkamer of in de keuken.

Weinig mensen gaan ’s avonds eens, lekker onderuit gezakt, in de zetel zitten om naar de radio te luisteren. Dan heerst onze televisie. Het medium tv overheerst, in belangrijkheid, uitstraling, wat betreft financiële middelen, enzovoort.

In vergelijking met televisie is radio letterlijk het kleine broertje. Maar het is een fijn familielid met een hoog intimiteitsgehalte. Radio kan heel zacht en zalvend zijn. Denk bijvoorbeeld aan klassieke muziek. Radio kan supersnel zijn, zoals de ochtendprogramma’s die politici uit hun bed bellen voor een eerste reactie.

En, last but not least, radio kan heel krachtig zijn. Dat is heel vaak, meestal zeg maar, het geval bij sportverslaggeving.

Onder het motto ‘U hoort het van een ander’, laat ik een ingesproken column van cabaretier Wouter Deprez horen. Deprez schreef de column in De Standaard, de dag na de wielerklassieker Milaan – San Remo van 2017. Dat was het eerste jaar dat La Primavera niet de zien was op de openbare omroep. De commerciële omroep VTM had toen de rechten voor de Italiaanse koersen verworven. Voor de radio spelen die uitzendrechten een veel kleinere rol. Vandaar dat ik, als commentator, wel op de legendarische Via Roma in San Remo zat om de sprint voor de overwinning tussen Julian Alaphilippe, Peter Sagan en Michal Kwiatkowski te beschrijven.