Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-03-01 16:00:00

2021-05-31 17:30:00

Hoe vind je rust en energie? Tips van Marcus Aurelius - Inschrijven niet meer mogelijk

Digitale leesgroep Stoïcijnse filosofie 


“Mensen zoeken een plek om zich terug te trekken, op het platteland, aan zee, in de bergen (en gewoonlijk wil je dat zelf ook maar al te graag). Maar dan begrijp je absoluut niets van de filosofie. Nergens kan een mens zich immers rustiger en ongestoorder terugtrekken dan in zijn eigen ziel, vooral als hij in zijn binnenste zulke vaste overtuigingen heeft dat hij, zodra hij zich daarin verdiept, zich ook meteen volkomen gerust voelt. Die afzondering moet je jezelf steeds gunnen, en zo jezelf vernieuwen. Bondige en elementaire waarheden moeten het zijn die, zodra ze in je opkomen, in staat zijn alle zorgen van je af te spoelen en je, bevrijd van je ergernis, weer terug te sturen naar je dagelijks leven.” Dit schreef de Romeinse keizer Marcus Aurelius in zijn “Notities aan zichzelf”, wanneer hij zich ’s avonds terugtrok in zijn tent tijdens zijn lange veldtocht tegen de Germanen (tussen 170-180). 

De “bondige en elementaire waarheden” waarop hij steunt, vindt Aurelius in de filosofie van de Stoa. Zijn filosofische dagboek heeft vele generaties van lezers aangemoedigd en geleerd om te handelen als mens, overeenkomstig onze natuur en in samenhang met de kosmische Natuur. Nu we door omstandigheden ‘verplicht’ worden ons ‘terug te trekken’, biedt de studie van zijn notities ons de gelegenheid de basisinzichten van de Stoa aan het leven van elke dag te toetsen, niet makkelijk. Dankzij de digitale mogelijkheden kunnen we nu samen met Marcus Aurelius nadenken over wat hij als stoïcijn verdedigt. Hoe vast staan de elementaire waarheden waarop hij steunt?  

Je hoeft je niet naar Leuven of naar een of andere zaal te verplaatsen. Een computer of tablet met internetverbinding volstaat.

Voor deze leessessie gebruiken we de stilistisch verzorgde en accurate vertaling van Simone Mooij-Valk, Marcus Aurelius. Persoonlijke notities, Ambo-Anthos Amsterdam,1994 (en vele herdrukken sindsdien), te verkrijgen bij de boekhandel.


Deze Webinar bestaat uit 7 delen die elk op een ander moment doorgaan. Het eerste deel start op 1 maart

Ma. 1, 15, 29 maart, 19 april, 3, 17, 31 mei telkens van 16 tot 17.30 uur

Carlos Steel

Carlos Steel

De in-leider en lees-leider is Carlos Steel, emeritus hoogleraar antieke filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven)...

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt