Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-04-22 19:30:00

2021-04-22 21:00:00

Wat is een meesterwerk? Reflecteren over kunst

Hoe definiëren we een meesterwerk anno 2021? Welke zijn de criteria? Uiteraard zijn er de technische vereisten van compositie, ruimteschikking, kleur, vorm en licht/donkercontrast, die met brio moeten nagekomen worden. Maar even belangrijk is de boodschap van het werk, die nu nog relevant moet zijn. Daarnaast moet het kunstwerk innoverend zijn en een diepe universele menselijkheid en grandeur bevatten. Oppervlakkigheid, banaliteit, sentimentaliteit en tijdgebondenheid zijn uitgesloten.   


Ontdek twaalf meesterwerken uit diverse tijdperken, continenten en disciplines. We tonen Griekse klassieke bronzen uit 440 v.Chr., Afrikaanse terracottabeelden uit de 13de eeuw, ‘de Kruisafname’ van Rogier Van der Weyden uit 1435 en schilderijen van Rembrandt, Monet en Rothko. Maar ook een iconische bungalow van Mies Van der Rohe uit 1951 en ‘le Pont Neuf’ van Christo uit 1985 komen aan bod. Vergelijkingen van identieke thema’s, gebracht door verschillende kunstenaars spreken boekdelen. Christiane Struyven reflecteert samen met jou over de kwaliteit en relevantie van meesterwerken, ongeacht hun herkomst in tijd of plaats.


Je ontvangt ongeveer 24 uur voor het begin van het webinar een deelnamelink via e-mail.

Christiane Struyven

Christiane Struyven

CHRISTIANE STRUYVEN studeerde rechten in Leuven en kunstgeschiedenis in Cambridge. Ze was 25 jaar lang advocaat in Brussel. Sinds 2009 is ze gids voor BOZAR en geeft ze voordrachten over 20ste-eeuwse schilderkunst voor o.a. de Koninklijke Bibliotheek van België, het Museum Dhondt-Dhaenens en het Musée Picasso (Parijs).

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt