Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-04-26 14:00:00

2021-05-03 15:30:00

Kinderen van de Renaissance - Kunst en opvoeding aan het Habsburgse hof in Mechelen (1480-1530) Webinar

WEBINAR IN TWEE DELEN
Deel 1: 26 april van 14 tot 15.30 uur
Deel 2: 3 mei van 14 tot 15.30 uur

Eind 15de en begin 16de eeuw was Mechelen een rustige, welvarende hofstad die zich doorgaans loyaal opstelde tegenover het Bourgondisch-Habsburgse gezag. Dat maakte de stad tot een ideale thuis voor opgroeiende vorstenkinderen, zoals o.a. Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en Karel V. Ze werden er klaargestoomd voor hun rol als toekomstige koning of koningin van de belangrijkste Europese landen. 


De prinselijke opvoeding was een mengeling van ridderlijke gebruiken en nieuwe humanistische ideeën. Ze was in handen van beroemde schrijvers en filosofen, zoals Olivier de la Marche en Desiderius Erasmus. Topkunstenaars waaronder Jan Gossart maakten de vroegste Europese portretten van de kinderen. Als speelkameraadjes werden adellijke kinderen van overal uit Europa aangetrokken, waaronder de latere Engelse koningin Anne Boleyn. Zo werd de toekomst gesmeed van het ‘Huis Habsburg’, dat het de komende eeuwen voor het zeggen zou hebben op de halve aardbol.


EXTRA: Je krijgt een voucher om individueel de tentoonstelling ‘Kinderen van de renaissance’ in het Museum Hof van Busleyden te bezoeken.


Je ontvangt ongeveer 24 uur voor de start van het webinar een deelnamelink via e-mail.

Samuel Mareel

Samuel Mareel

Dr. Samuel Mareel is de curator van Museum Hof van Busleyden in Mechelen en is als gastprofessor verbonden aan de vakgroep letterkunde van de UGent. Hij is gespecialiseerd in de literatuur, kunst en cultuur van de Bourgondische en vroeg-Habsburgse Nederlanden. Hij is curator van de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt