Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

Matthias Vanden Gheyn: In de sporen van de Bach van de beiaard

Matthias Vanden Gheyn is wereldwijd een van de meest uitgevoerde Vlaamse componisten. Zijn beiaardmuziek klinkt uit klokkentorens in Australië, Japan, de Verenigde Staten …  en uiteraard in Vlaanderen.


In 2021 vieren we het 300ste geboortejaar van deze Leuvenaar die in beiaardkringen bekend staat als de ‘Bach van de beiaard’. Beiaardier Luc Rombouts neemt ons mee naar de plaatsen die nog herinneren aan Vanden Gheyn.


We bewonderen zijn standbeeld op het Leuvense stadhuis, bladeren in het universiteitsarchief in het manuscript van zijn beroemde beiaardpreludia en beklimmen de toren van waaruit hij 40 jaar lang de inwoners van Leuven verblufte met zijn virtuoze beiaardvertolkingen. En uiteraard geniet je ook van de mooie muziek die hij schreef voor beiaard, orgel en klavecimbel.


Deze e-cursus bestaat uit filmpjes waarin beiaardier Luc Rombouts je meeneemt doorheen het Le(u)ven van Matthias Vanden Gheyn. Daarbovenop geniet je van twee exclusieve beiaardrecitals. Je krijgt ongeveer 24 uur voor de start van het vragenuurtje een deelnamelink via e-mail.


Luc Rombouts

Luc Rombouts

Luc Rombouts

Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met zijn collega Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie.

 

Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

Introductie

Welkom bij de digitale uitstap naar het Le(u)ven van Matthias Vanden Gheyn!

300 jaar Matthias Vanden Gheyn. Dat vieren we met een uitgebreide rondleiding rond zijn leven en werk. Vanden Gheyn componeerde de vroegste originele beiaardmuziek en staat in beiaardskringen bekend als ‘de Bach van de beiaard’. Tijd om kennis te maken met deze belangrijke componist.

Beiaardier Luc Rombouts leidt je in vier delen rond:

In het eerste deel beklim je de toren van de universiteitsbibliotheek. Je krijgt meer informatie over de geschiedenis van het gebouw en over de klokken van de beiaard.

In het tweede deel bekijk je de verschillende manuscripten die van Matthias Vanden Gheyn zijn bewaard in het universiteitsarchief van de KU Leuven.

In het derde deel ontdek je het standbeeld van Matthias Vanden Gheyn op het Leuvense stadhuis en beklim je mee de toren van de St.-Pieterskerk waar beiaardier Eddy Mariën je laat genieten van een virtuoos muziekstuk van ‘de Bach van de beiaard.’.

In het vierde en laatste deel ontdek je enkele extra beelden.

Versta je niet goed wat er verteld wordt in het filmpje? We hebben ondertiteling voorzien.

Tik in de filmpjes op het cc-symbooltje en selecteer Nederlands (België) om ondertiteling te laten verschijnen.