Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

Matthias Vanden Gheyn: In de sporen van de Bach van de beiaard

Beschikbaar vanaf vrijdag 7 mei
Online vragenuurtje met Luc Rombouts: donderdag 9 september van 14 tot 15 uur


Matthias Vanden Gheyn is wereldwijd een van de meest uitgevoerde Vlaamse componisten. Zijn beiaardmuziek klinkt uit klokkentorens in Australië, Japan, de Verenigde Staten …  en uiteraard in Vlaanderen.


Dit jaar vieren we het 300ste geboortejaar van deze Leuvenaar die in beiaardkringen bekend staat als de ‘Bach van de beiaard’. Beiaardier Luc Rombouts neemt ons mee naar de plaatsen die nog herinneren aan Vanden Gheyn.


We bewonderen zijn standbeeld op het Leuvense stadhuis, bladeren in het universiteitsarchief in het manuscript van zijn beroemde beiaardpreludia en beklimmen de toren van waaruit hij 40 jaar lang de inwoners van Leuven verblufte met zijn virtuoze beiaardvertolkingen. En uiteraard geniet je ook van de mooie muziek die hij schreef voor beiaard, orgel en klavecimbel.


Deze e-cursus bestaat uit filmpjes waarin beiaardier Luc Rombouts je meeneemt doorheen het Le(u)ven van Matthias Vanden Gheyn. Daarbovenop geniet je van twee exclusieve beiaardrecitals én krijg je de kans om op 9 september al je vragen rechtstreeks te stellen aan kenner Luc Rombouts. Je krijgt ongeveer 24 uur voor de start van het vragenuurtje een deelnamelink via e-mail.


Luc Rombouts

Luc Rombouts

Luc Rombouts

Luc Rombouts is stadsbeiaardier van Tienen, universiteitsbeiaardier van Leuven en beiaardier van de Abdij van Park. Hij is curator van het erfgoedprogramma Beiaardcultuur Leuven. Samen met zijn collega Twan Bearda vormt hij het vierhandig beiaardduo The Bells Angels. Luc trad op in verschillende Europese landen, in de USA en in Canada. Aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn te Mechelen doceert hij de vakken beiaardgeschiedenis en campanologie.

 

Door lezingen en publicaties brengt Luc het brede publiek in contact met de beiaardcultuur. Hij schreef meerdere boeken, waaronder de omvangrijke beiaardgeschiedenis Zingend Brons. In 2016 promoveerde Luc aan de Universiteit Utrecht met een dissertatie over de oorsprong van de beiaard.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt