Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-05-26 20:00:00

2021-05-26 21:30:00

Waarom ontstond godsdienst? Het antwoord op een raadsel.

Over de hele wereld geloven bijna alle mensen in een of andere god. Is dat niet merkwaardig?  ‘Bijna’, want er zijn ook volken die geen godsdienst hebben.


Uit de vergelijking van die twee groepen kunnen we leren waarom godsdiensten ontstaan zijn. Recent onderzoek in de biologie geeft ons namelijk een duidelijk antwoord. We weten zelfs waar de eerste godsdiensten zijn ontstaan, wanneer en ook waarom. Vooral die laatste vraag is van groot belang voor vrouwen – want in vrijwel alle godsdiensten van de hele wereld nemen vrouwen een ondergeschikte plaats in. Merkwaardig? Niet als je weet waarom die godsdiensten zijn ontstaan.


Deze interactieve lezing neemt je mee op een fascinerende reis naar een ver verleden, toen er nog geen goden en geen godsdiensten waren – en wat er toen gebeurd is … De online lezing is gestoffeerd met heel wat beeldmateriaal.


i.s.m. Davidsfonds Gewest Taxandria


Je krijgt ongeveer 24 uur voor start van het webinar een link om deel te nemen via e-mail. 

Willie van Peer

Willie van Peer

Prof. dr. Willie van Peer studeerde filologie in Antwerpen en Leuven en promoveerde aan de universiteit van Lancaster. Hij doceerde tekst- en literatuurwetenschap aan de universiteiten van Tilburg en Utrecht en is professor aan de Ludwig Maximilian Universiteit in München. Ook is hij Fellow voor het leven aan Clare Hall, Cambridge University. Zijn onderzoek richt zich op de nauwe samenhang tussen taal, verhalen, mythen en culturen vanuit vergelijkend perspectief. Zijn lezingen over maatschappelijke en culturele thema’s worden in brede kring gewaardeerd.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt