Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-05-08 10:00:00

2021-05-22 11:30:00

Kunst en crisis aan het begin van de 20ste eeuw - Paul van Ostaijen en zijn beeldende tijdgenoten

WEBINAR IN TWEE DELEN
Deel 1: 8 mei van 10 tot 11.30 uur
Deel 2: 22 mei van 10 tot 11.30 uur


“Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem ploem ploem…”. Het gedicht Marc groet ‘s morgens de dingen van Paul Van Ostaijen doet bij velen ongetwijfeld een belletje rinkelen. Paul Van Ostaijen werd geboren in 1896 en stierf in 1928 aan tuberculose: net tweeëndertig jaar geworden. In deze cursus maak je kennis met de tumultueuze, maar ook bijzonder creatieve periode waarin Van Ostaijen leefde. Frankrijk gold als toonaangevend op het vlak van beeldende kunsten. Denk maar aan Picasso’s Les Demoiselles d’Avignon. Maar Van Ostaijen leerde ook schrijvers en schilders kennen in Berlijn. En dan is er uiteraard nog het Belgische circuit: Antwerpen was zijn geboortestad.

 

Ontdek de werken van Oscar en Floris Jespers, Paul Joostens, Jules Schmalzigaug, Jozef Peeters, Jos Léonard en internationale kunstenaars. Zij kruisten al dan niet rakelings Van Ostaijens bewogen leven en schetsen de creatieve, maar ook verwoestende tijd die de aanloop naar 1914-1918 markeerde, evenals de artistieke en avant-garde heropleving, daags na de Eerste Wereldoorlog.


Je ontvangt ongeveer 24 uur voor de start van het webinar een deelnamelink via e-mail.

Johanna Kint

Johanna Kint

Dr. Johanna Kint doceerde Kunst-en Designgeschiedenis aan LUCA School of Arts, Brussel. Vandaag doceert zij "Socio-Cultural Sensitivity" aan de TU/Eindhoven. Haar interesse is zowel cultureel verbredend als artistiek en design gerelateerd verdiepend, en omhelst de vele expressies van de creatieve nieuwsgierige geest.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt