Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

Joskin - Gosse - Juschino: wie was Josquin des Prez? Spilfiguur bij Laus Polyphoniae

William Shakespeare, Paul McCartney, Josquin des Prez. De grote gemene deler van dit onwaarschijnlijke trio? Genie, mythe en mysterie! Net als de bio’s van de ‘Immortal Bard’ en de Beatle, vertoont die van Josquin heel wat lacunes. Zoveel zelfs, dat sceptici tot op vandaag betwijfelen of zijn magistrale oeuvre wel aan één en dezelfde persoon kan worden toegeschreven… Wie was deze man en waarom noemt Philippe Herreweghe hem ‘de prins van de polyfonie’? Hoe is hij erin geslaagd het ingenieuze Frans-Vlaamse contrapunt een hart onder de ribben te steken?


Deze cursus zoemt in op de grootste Lage Lander uit de muziekgeschiedenis en de werken waarmee hij een frisse wind door renaissance-Europa liet waaien. Van de superhit El Grilloover de iconische Missa L’homme armé super voces musicalestot het verschroeiend mooie Miserere mei, deus, lichten sleutelcomposities de meest bijzondere staaltjes van zijn kunnen uit. Daarnaast speuren we, vanuit de schoenen van de meester, naar de schaduwen die hij in de tijd heeft geworpen. Deze meer-stemmige cursus is zowel geschikt voor polyfonie-liefhebbers die zich willen verdiepen, als voor muziekfanaten die hun eerste stappen op dit domein wagen.


Deze e-cursus kadert in het muziekfestival Laus Polyphoniae 2021.  Ontdek het hele programma van Laus Polyphoniae 2021 hier.

Sofie Taes

Sofie Taes

Sofie Taes studeerde musicologie aan de KU Leuven (BE), waar ze als kersvers alumna aan de slag kon bij de Alamire Foundation: het Internationaal Centrum voor de Studie van de Muziek in de Lage Landen, gespecialiseerd in gregoriaans en polyfonie van de middeleeuwen tot begin 17 de eeuw. Van 2008 tot 2013 combineerde ze dit onderzoekswerk met een functie als artistiek assistent en muziekdramaturg aan het Antwerpse concerthuis AMUZ. Sofie freelancet als auteur van programmateksten, essays en interviews, als vertaler en redacteur, concert- en opera-inleider en muziekdocent. In juli 2013 schreef ze in opdracht van MAfestival Brugge het boek Het klavecimbel van Ligeti – 50 jaar oude muziek in Vlaanderen. Haar schrijfwerk groeide ondertussen uit tot een breed portfolio. Maar oude liefde roest niet: haar thesis-terrein (muziek uit de Belle Époque) en 15 de -eeuwse polyfonie blijken tot op vandaag de felste hartkloppingen en het meest stugge kippenvel op te leveren.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

Intro

William Shakespeare, Paul McCartney, Josquin des Prez. De grote gemene deler van dit onwaarschijnlijke trio? Genie, mythe en mysterie. Net als de bio’s van de ‘Immortal Bard’ en de Beatle vertoont die van Josquin heel wat lacunes. Zoveel zelfs, dat sceptici tot op vandaag betwijfelen of zijn magistrale oeuvre wel aan één en dezelfde persoon kan worden toegeschreven… Wie was deze man en waarom noemt Philippe Herreweghe hem ‘De Prins der Absolute Helderheid’? Hoe is hij erin geslaagd het ingenieuze Frans-Vlaamse contrapunt een hart onder de ribben te steken?

Deze cursus zoemt in op de grootste Lage Lander uit de muziekgeschiedenis en de werken waarmee hij een frisse wind door renaissance-Europa liet waaien. Van de superhit El Grillo over de iconische Missa L’homme armé super voces musicales tot het verschroeiend mooie Nymphes des bois, lichten sleutelcomposities de meest bijzondere staaltjes van zijn kunnen uit. Daarnaast speuren we, vanuit de schoenen van de meester, naar de schaduwen die hij in de tijd heeft geworpen. Deze meer-stemmige cursus is zowel geschikt voor polyfonie-liefhebbers die zich willen verdiepen, als voor muziekfanaten die hun eerste stappen op dit terrein wagen