Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-10-12 19:30:00

2021-10-12 21:00:00

Twintig jaar later: de Verenigde Staten na 9/11

DIT WEBINAR MAAKT DEEL UIT VAN EEN REEKS:

Deel 1: di. 28 sept. en 5 okt.: Internationaal Jihadisme sinds december 1979- door Pieter Van Ostaeyen

Deel 2: di. 12 okt.: De Verenigde Staten na 9/11 -  door Bart Kerremans

Deel 3: di. 19 okt.:   Moeten we killer robots verbieden?- door Lode Lauwaert

Via deze pagina schrijf je je in enkel voor deel 2.


Wil je inschrijven voor een andere sessie? Klik op bovenstaande titel van je gekozen sessie.

Wil je inschrijven voor alle sessies aan een voordelige prijs? Klik  hier .

Je krijgt ca. 24 uur voor de start per mail een link om deel te nemen.9/11. Ongetwijfeld herinner je je waar je was op dinsdag 11 september 2001. ’s Morgens boorden twee passagiersvliegtuigen zich door de Twin Towers in New York. Niet veel later raakte vlucht 77 het Pentagon in Washington D.C. Een vierde toestel zou als doel het Capitool of het Witte Huis hebben gehad maar stortte neer in een veld nabij Pittsburg. Osama Bin Laden en Al Qaida waren het brein achter deze grote terreuraanslagen, het resultaat van jarenlange oplopende spanning. De wereld zal na 9/11 nooit meer hetzelfde zijn; er volgen nog aanslagen en het Westen zoekt een antwoord.

 

In drie delen zoomen we in op de oorzaken en de gevolgen tot vandaag van de gebeurtenissen twintig jaar geleden. Pieter Van Ostaeyen gaat in twee sessies terug naar de kiem van het conflict en bespreekt het internationaal Jihadisme van het ontstaan tot de huidige situatie. Prof. Kerremans schetst hoe de Verenigde Staten hun wonden trachtten te likken na de aanslagen en hoe het land zich nu positioneert.Tot slot stelt prof. Lode Lauwaert de vraag of we killerrobots, a utonome wapens die een doelwit kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle, moeten verbieden. Sommigen menen dat deze wapens broodnodig zijn in de strijd tegen het terrorisme.


Bart Kerremans

Bart Kerremans

Bart Kerremans

Prof. Bart Kerremans behaalde zijn doctoraat in de Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Aan de KU Leuven doceert hij als gewoon hoogleraar vakken met betrekking tot de internationale betrekkingen (vooral internationale economische betrekkingen en Amerikaanse politiek). Hij was gastprofessor aan de George Washington University in Amerika en aan de University of Illinois at Urbana-Champaign.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt