Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-10-19 19:30:00

2021-10-19 21:00:00

Twintig jaar later: moeten we killer robots verbieden?

DIT WEBINAR MAAKT DEEL UIT VAN EEN REEKS:

Deel 1: di. 28 sept. en 5 okt.: Internationaal Jihadisme sinds december 1979 - door Pieter Van Ostaeyen
Deel 2: di. 12 okt.: De Verenigde Staten na 9/11 - door Bart Kerremans
Deel 3: di. 19 okt.:  Moeten we killer robots verbieden? - door Lode Lauwaert

Via deze pagina schrijf je je in enkel voor deel 3.

Wil je inschrijven voor een andere sessie? Klik op bovenstaande titel van je gekozen sessie.

Wil je inschrijven voor alle sessies aan een voordelige prijs? Klik  hier .

Je krijgt ca. 24 uur voor de start per mail een link om deel te nemen.

9/11. Ongetwijfeld herinner je je waar je was op dinsdag 11 september 2001. ’s Morgens boorden twee passagiersvliegtuigen zich door de Twin Towers in New York. Niet veel later raakte vlucht 77 het Pentagon in Washington D.C. Een vierde toestel zou als doel het Capitool of het Witte Huis hebben gehad maar stortte neer in een veld nabij Pittsburg. Osama Bin Laden en Al Qaida waren het brein achter deze grote terreuraanslagen, het resultaat van jarenlange oplopende spanning. De wereld zal na 9/11 nooit meer hetzelfde zijn; er volgen nog aanslagen en het Westen zoekt een antwoord.

In drie delen zoomen we in op de oorzaken en de gevolgen tot vandaag van de gebeurtenissen twintig jaar geleden. Pieter Van Ostaeyen gaat in twee sessies terug naar de kiem van het conflict en bespreekt het internationaal Jihadisme van het ontstaan tot de huidige situatie. Prof. Kerremans schetst hoe de Verenigde Staten hun wonden trachtten te likken na de aanslagen en hoe het land zich nu positioneert. Tot slot stelt prof. Lode Lauwaert de vraag of we killerrobots, autonome wapens die een doelwit kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle, moeten verbieden. Sommigen menen dat deze wapens broodnodig zijn in de strijd tegen het terrorisme.

Lode Lauwaert

Lode Lauwaert

Lode Lauwaert is professor aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven). Hij doceert techniekfilosofie.  Hij interesseert zich voor hedendaagse Franse filosofie, techniekfilosofie, geweld in al zijn facetten en filosofie van het voetbal. Hij brengt regelmatig filosofie naar een breder publiek, onder meer via lezingen en stukjes in de media.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt