Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

2021-11-10 14:00:00

2021-11-10 16:00:00

Tofu met spruitjes. Over trends, tradities en wat er zich zoal tussenin bevindt

Deze webinar sluit aan bij de Nachten van de Geschiedenis.

 

Ooit waren eetgewoonten even vastomlijnd als klederdrachten of dialecten. Sinds de Tweede Wereldoorlog veranderde er wereldwijd heel wat. Zo eten we vandaag net zo goed kiwi’s, tofu en spaghetti als aardappelen, brood en spruitjes. Ander­zijds blijken heel wat tradities halsstarrig en laten zich niet zomaar vervangen. De meeste trends zijn modieus en verdwijnen even snel als ze zijn ontstaan. En tegelijk zijn er ook heel wat ‘uitgevonden tradities’ en recente, nieuwe rituelen. Denk maar aan de Schotse kilt, ‘zwarte piet’ of de koopjestijd twee keer in het jaar. Hoe moe­ten we dit alles begrijpen? Wat is de waarde van traditie? En waarom kunnen we niet zonder? Een ontdekkingstocht door vele tijden en werelden met antropoloog en cultuurhis­toricus Joris Capenberghs.


Ongeveer halverwege voorziet de docent een korte pauze tijdens dit webinar.

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij beweegt zich als wandelaar, publicist, vertaler en tentoonstellingscurator (o.a. Dames met Klasse, Mechelen, 2005; In Between, Gaasbeek-Groenenberg, 2013) op het snijvlak van landschappen, erfgoed, artistieke expressie en natuurbeleving. Hij begeleidt ook filosofische salons.

Cursussen van deze docent

Lees het eerste hoofdstuk

$excerpt