Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

Directeur Philippe Van Cauteren over popart in S.M.A.K.

Popart, popular mass culture,populaire kunst: in de jaren '60 zetten kunstenaars zich af tegen vormen van 'klassieke' kunst. Andy Warhol voert alledaagse waspoederdozen op als onderwerp van zijn kunst. Een revolutie is geboren. Philippe Van Cauteren, directeur van S.M.A.K., vertelt in Het Accent van januari meer over popart en de vooroordelen rond deze kunststijl.  Lees het hele artikel hier.

Kinderen en popart

Philippe Van Cauteren: "Popart is direct, leesbaar en efficient. What you see is what you get .Als Marcel Broodthaers mosselen afbeeldt, zijn daar geen misverstanden over. De popart-kunstenaars gebruiken technieken uit de massamedia: felle kleuren en heldere, leesbare composities. Dat zet in de reclamewereld aan tot kopen, want het komt direct binnen. En dat trekt kinderen ook aan in popart. Ik ga tijdens de familiedag met Davidsfonds Academie zelf proberen kind te zijn. Voor ik naar het S.M.A.K. vertrek, zal ik mijn directeur-zijn, expert-zijn, kunstkenner-zijn, docent-zijn in een vuilniszak stoppen en in mijn kelder achterlaten. Ik zal doen alsof ik niets van popart afweet en met die nieuwsgierige blik samen met het publiek op verkenning gaan."

Jong en oud(er) zijn welkom op zondag 30 januari in S.M.A.K. Gent. Het museum stelt meer dan 45 topwerken van Amerikaanse en Europese popart-kunstenaars tentoon, uit de privecollectie Matthys-Colle en de museumcollectie van S.M.A.K. Philippe Van Cauteren neemt je mee op sleeptouw tijdens deze familiedag.  Meer info en inschrijven.