Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

"Davidsfonds Academie en Concertgebouw Brugge zijn een goede tandem"

Op 20 februari 2002 opent Concertgebouw Brugge zijn deuren. Sindsdien is menig muziekliefhebber er niet meer weg te slaan. Vandaag, 20 jaar later, zijn gelauwerde muzikanten, geinteresseerde cursisten en onze enthousiaste vrijwilligers Rita Vanbelle en Lieve Maeseele steeds van de partij. Ze blikken terug op enkele mooie jaren samenwerking met het Concertgebouw.

Muziek in Brugge

Lieve: "Vroeger ging ik naar de opera en operettes in de stadsschouwburg van Brugge. Toen de programmatie van die muzikale producties stilviel, viel ik in een zwart gat. Gelukkig opende het Concertgebouw met de grotere muzikale producties."

Rita: "Wanneer er nu een muziekcursus plaatsvindt, zijn we steeds met drie vrijwilligers van de partij: Lieve, Dirk en ik. We verwelkomen de cursisten graag met open armen in de geweldige setting van het Concertgebouw."

De favoriete muziekcursus

Rita: "Ik volgde een tiental cursussen voor ik vrijwilliger werd. Een favoriete cursus kan ik niet kiezen, want er is zo een grote verscheidenheid in het aanbod en ik vind het fijn om steeds bij te leren over iets anders. De cursus vier jaar muziekgeschiedenis met Yves Senden komt wel dichtbij. De dagevenementen met Ignace Bossuyt en de concerten tijdens de topstukkenweek zijn ook grote aanraders."

Lieve: "De cursus vier jaar muziekgeschiedenis is ook een van mijn favorieten, samen met een cursus van Marc Erkens over Russische muziek. De deelnemers waren enorm tevreden over de cursus en we hebben weer wat bijgeleerd. Dankzij de uitleg tijdens de cursus of het dagevenement heb je meer inzicht in wat een componist met zijn muziek bedoelt. Dan snap je de muziek beter."

Vriendschap

Rita: "Lieve zetelde samen met mijn man in de ouderraad van de school waar onze kinderen schoolliepen. We kennen elkaar dus al heel lang. Bovendien zijn we ook allebei vrijwilliger bij Davidsfonds Brugge Assebroek St.-Katarina."

Lieve: "Ik zie Rita niet alleen bij cursussen of vergaderingen, we gaan ook vaak samen naar toneel."

Felicitaties aan het jarige Concertgebouw

Lieve: "Tegen Concertgebouw Brugge wil ik zeggen: bedankt voor de zeer goede samenwerking. Davidsfonds Academie en Concertgebouw Brugge zijn een goede tandem. Ik zou alles zo voortzetten. Mensen komen van overal uit Vlaanderen voor de evenementen in het Concertgebouw met Davidsfonds Academie."

Rita: "Doe verder zoals jullie bezig zijn. Alles is steeds pico bello in orde: de accommodatie, het aanbod en de hartelijke ontvangst van het Concertgebouw."

Feest in Concertgebouw Brugge

20.02.2002 om 20.02 uur: dit iconische tijdstip staat gegraveerd in het geheugen van de Concertgebouw-community. Sindsdien ontwikkelde het Concertgebouw zich tot een kunstinstelling die niet meer weg te denken valt in de hoofden en harten van muziek- en dansliefhebbers. Een feest vier je met je vrienden, en dus tekenen drie huisartiesten voor onze verjaardag.

20 jaar na het openingsconcert met Die Schopfung van Joseph Haydn is huisorkest Anima Eterna Brugge opnieuw van de partij, nu met Haydns Jahreszeiten . Vox Luminis voegt zijn stem bij het feestkoor van huisartiesten. Anne Teresa De Keersmaeker en Rosas brengen dan weer de wereldpremiere van de Mystery Sonatas , op Bibers prachtige muziek. Beleef tijdens de verjaardagsweek van Concertgebouw Brugge de onthulling van een videokunstwerk van David Claerbout of duik in een spannend nieuw kinderboek. We verwachten je aan de feesttafel, voor een dankbare terugblik en een blije vooruitblik!   Ontdek het hele programma hier!

Op cursus in Concertgebouw Brugge 

Graag net zoals Rita en Lieve op cursus gaan in Concertgebouw Brugge?

Foto van Rita en Lieve: Thomas De Boever