Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

 

"Ik had als student al een fascinatie voor Oosterse talen."

"Ik besloot daarom tijdens mijn doctoraat op zelfstandige wijze Arabisch en Hebreeuws te leren. Bovendien groeide mijn passie voor het Midden-Oosten nog meer door veel te reizen. Uiteindelijk heb ik twee jaar in Koeweit gewoond en gewerkt. Ik was nog maar net een paar maanden terug in Belgie toen ik mijn eerste cursus bij Davidsfonds Academie gaf.

Ik vind het belangrijk om de cursisten voorbij de cliches te laten kijken en ze te laten kennismaken met de moderne kunst en cultuur van het Midden-Oosten. Europeanen weten namelijk wel dat de Golfstaten rijke oliestaten zijn, maar ze weten niet dat het een heel cultuurrijke regio is waar musea als het ware uit de grond springen. Kunst in Abu Dhabi, daar verwacht je je niet aan. Je krijgt bij mij dus geen droge geschiedenisles met veel namen en data, maar een uitgebreide presentatie met veel beeldmateriaal en anekdotes. Zo vertel ik de cursisten over de culturele vergissingen die ik in het begin maakte, of over wat mij heel sterk verraste.

Soms komen er mooie verhalen naar boven. Zo was er op het einde van mijn cursus over Israel een dame die me vertelde dat haar zoon daar woonde. Ze was bang om op bezoek te gaan, maar nu begreep ze meer over het land. De cursus was het duwtje in de rug dat ze nodig had om haar zoon te bezoeken. Ze is niet de enige die na de lessen op ontdekking gaat naar het Midden-Oosten. Ik krijg soms ook mailtjes van cursisten die me vertellen dat ze na de cursus zelf op reis zijn vertrokken om het Midden-Oosten te ontdekken. Dat vind ik ongelooflijk leuk.

Normaal wordt er aan mijn cursus ook een vrijblijvende Cultuurreis gekoppeld. Wie wil kan zich dus na de cursus inschrijven bij Davidsfonds Cultuurreizen om samen met mij naar het Midden-Oosten te gaan. Helaas zijn de reizen door corona nu gecanceld, maar als het terug mag, ben ik er zeker van dat de cursisten het een meerwaarde zullen vinden. Ik neem ze graag mee naar de streek van mijn passie." 

Tom Bruyer en onze andere docenten aan het werk zien?  Ontdek het hele cursusaanbod.