Cursus op locatie
Online cursus
Thema's
Docent
Mijn cursussen

"In ons beroepsleven zijn we noodgedwongen gefocust op een beperkt interessegebied, en nu kunnen we terug wat breder kijken naar veel zaken. Die maken ons leven interessanter."

Dirk Platevoet is al tussen de 20 en 30 jaar cursist bij Davidsfonds Academie, maar sinds zijn beroepsactiviteit verminderd is, komt hij nog vaker naar onze cursussen.

Een dag vol afwisseling
"Voor mij is cursussen volgen pure ontspanning. Ik ga luisteren naar experts die verschillende onderwerpen op een begrijpelijke manier overbrengen. Ze doen dat soms ook met een vleugje humor. De cursussen met een stadswandeling, een museumbezoek of een muziekuitvoering hebben voor mij een meerwaarde. Het zijn dagen vol afwisseling, en dat in een groep van gelijkgestemden. Dat maakt het dubbel aangenaam!"

Een brede kijk
"Ik ben zeer geinteresseerd in geschiedenis, muziek en letterkunde. In de humaniora vond ik dat al interessant, maar het minpunt toen was dat ik examens moest afleggen. Iedereen zal wel zijn eigen interessegebieden hebben, maar naarmate we ouder worden krijgen we toch meer vrije tijd en ook meer vrijheid. 'Niets moet, alles mag,' is wel wat overdreven, maar toch verminderen onze verplichtingen voor het werk en bij de opvoeding van de kinderen."

Intens genieten
"De cursussen over de Bourgondische tijd zijn me altijd bijgebleven. Daarvan vinden we nog veel restanten in steden zoals Brugge en Gent. Ook alles in verband met het vroegere Belgisch-Congo interesseert me. Ik heb familieleden die als kolonist gevlucht zijn in 1960, en dat heeft blijkbaar een diepe indruk nagelaten. De muziek van Bach spreekt me ook erg aan. Muziek kwam minder aan bod in onze humaniora. Ik kan geen noot lezen, maar de cursussen doen me actief luisteren en intens genieten."

Specialisten in hun vakgebied

"Edward De Maesschalck geeft boeiend les. Hij is aangenaam om naar te luisteren en brengt zijn materie met veel humor. Peter Verlinden is ook zeer gedreven en erg betrokken bij zijn onderwerp. Ignace Bossuyt zal ik zoveel mogelijk volgen omwille van zijn klare uiteenzettingen en aanstekelijk enthousiasme. Dit vind ik eveneens terug bij Yves Senden, die zijn liefde voor muziek weet over te brengen. Een echte favoriet kan ik niet kiezen, want de meeste sprekers bij Davidsfonds Academie zijn specialisten in hun vakgebied. Zij weten hoe zij hun publiek kunnen boeien."

Vriendschap
"Soms ga ik met mijn echtgenote naar een cursus, en dan is de uitstap natuurlijk dubbel aangenaam. Ik breng ook enkele vrienden op de hoogte van een activiteit van Davidsfonds Academie als ik me ingeschreven heb voor een cursus die hen mogelijk kan interesseren. Het omgekeerde gebeurt natuurlijk ook. Als we kunnen nabespreken bij een lekker glas Westmalle Triple is het plaatje compleet."

  

  Wil je net zoals Dirk van onze cursussen genieten?  Ontdek het hele cursusaanbod.