Davidsfonds Academie verdiept je kennis en verbreedt je blik. Onze deskundige docenten dompelen je onder in een boeiende en verrassende wereld vol geschiedenis, kunst, muziek, actualiteit en zingeving.

Gorik Goris

De historicus en communicatiewetenschapper Gorik Goris (°Geel 1964) is gespecialiseerd in het begrijpbaar maken van geschiedkundige processen voor het grote publiek. Voor het secundair onderwijs heeft Gorik de methode Storia (Van In) mee ontwikkeld. Als generalistisch historicus is hij thuis in verschillende perioden van de geschiedenis en heeft hij inzicht in een breed spectrum van het verleden. Op zijn CV staat ook wetenschappelijk onderzoek, o.a. over de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Zijn recentste bijdragen over dat thema zijn ‘De Kempen bevrijd. 1944’ (Davidsfonds, 2016), Jaarboek 53 van het GGG (2019) en ‘The Battle for Geel’ (2019). Hij schrijft ook voor Knack Historia. Gorik verleent tevens historisch advies aan manifestaties. Momenteel is hij directeur van het Sint-Dimpnacollege (KOGEKA) in Geel. Daarvoor was hij lector geschiedenis aan de SLO Letteren van de KU Leuven en het KHK (nu Thomas More) en leerkracht-coördinator aan het Annuntia-instituut te Wijnegem.

Duivelse minnaars - Hitler

‘Hitler had slechts één teelbal’. ‘Adolf Hitler was een homoseksueel in zelfontkenning’. ‘Hitler was impotent’. ‘Hitler was een moederskindje die tot geen normale relatie met een vrouw in staat was’. Deze en nog tal van andere uitspraken over de Duitse dictator duiken bij tijd en stond op. Hitler ligt onrechtstreeks zelf mee aan de basis daarvan. De ‘Führer aller Germanen’ etaleerde zichzelf immers graag als de eenzame leider aan de top die zich volledig geeft voor het heil van het Duitse volk. Aan zijn zijde is er geen plaats voor een vrouw, laat staan een echtgenote. Toch spelen vrouwen een belangrijke rol in het leven en de politieke carrière van deze massamoordenaar. Hoe gaat Hitler met vrouwen om? Wie zijn die vrouwen? In welke mate kloppen de uitspraken?

Doe een aankoop

Het lijkt erop dat je nog niets hebt gekocht.